Bojčinska šuma

Danas u šetnji Bojčinskom šumom inspiracija i milion ideja u našoj glavi….
Prirodna oaza nadomak Beograda, savršeno mesto za izlet u toku dana, piknik, šetnja, veridba ili venčanje 🙂
Nalazi se na južnom obodu Panonske nizije uz reku Savu, na 30 kilometara od centra Beograda, između naselja Boljevac, Progar i Ašanje.

Blog (5)

Močvarna šuma koja je pod zaštitom države,sa prelepim zelenilom.

Šuma zauzima površinu od 629,51 hektara. Na njenoj teritoriji posebno je zastupljen hrast lužnjak, kao fragment nekada ogromnih starih nizijsko-močvarnih šuma. U šumi je ukupno evidentirano 185 biljnih vrsta, od kojih 15 imaju status zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta. U šumi raste 165 vrsta gljiva, od kojih 15 vrsta uživa status zaštite, dok se dve vrste nalaze na Crvenoj listi gljiva Evrope. Osim hrasta, šuma je bogata je  i grabom i lipom, zastupljeni su topola, dren , zova i divilja ruža. U jednom delu šume raste sremuš, dok je na proleće ima do sta šumskih jagoda, u močvarnim delovima ima perunike, a veoma je zastupljena i kopriva.

Zbog svojih prirodnih vrednosti, istorijskog značaja i očuvanih objekata sa spomeničkim svojstvima, Bojčinska šuma je još 1965. godine zaštićena kao memorijalni prirodni spomenik. Lepota koja se doživljava prilikom šetnje šumom nemoguće je opisati rečima. Veliki broj staza za šetanje, u šumi se nalazi i trim staza dužine 2 km sa 16 prepreka za vežbanje.

Blog (4)

Konjički klub „Bojčin“ organizuje vožnje fijakerom i jahanje lipicanera.

Na ulasku u Bojčinsku šumu se nalazi etno restoran sa lokalnom i nacionalnom kuhinjom. Naša preporuka http://www.koleba.rs/  idelan prostor za dnevnu zabavu, kao i za organizaciju bilo kog vida proslave. Na početku Bojčinske šume 2010. godine je izgrađena letnja pozornica po projektu arhitekte Zdravko Milinkovića, gde se održava Bojčinsko kulturno leto, ko ima mogućnost neka obavezno svrati.

Blog (3)

Mi smo uživale u šetnji i boravku u etno restoranu, a kada nas put nanese i vreme dozvoli dolazimo ponovo.

Blog (1)

Naš izbor 🙂

SHARE IT:

Comments are closed.