Bidermajer

Priča o bidermajeru

400. godine naše ere, mlade su na venčanjima nosile venčiće od cveća i trava na glavama za koje su verovale da imaju magičnu moć da oteraju zle duhove. Tokom 16. veka mlade koje su živele u gradovima počele su da nose venčiće od svilenih traka upletenih sa žitom. Krug je bio simbol večne ljubavi.

Negde oko 1756. godine rađa se ideja venčanja u belom, sa svim detaljima i ukrasima koji su poznati i danas. Tokom ranog 19. Veka, u doba velikog romantizma, venčanja u belom su se sasvim ustalila. Praćeni su trendovi viktorijanskih dama koje su nosile korsaže – „buketi za telo“ i „buketi za rame“, bili su modni detalji na venčanicama mlada. Bili su napravljeni od pomorandžinih cvetova ili ruža.

Nešto kasnije, pojavljuju se orhideje, gardenije i ruže, kao sastavni delovi bidermajera. Kako je počeo 20. vek, ovakvi buketi postaju veći i u trouglastoj formi, od sitnijeg cveća i sa gomilom traka koje padaju,  na čijim su krajevima bili privezani cvetovi i zelenilo.

Za vreme Drugog svetskog rata bili su popularni buketi od sitnijeg cveća sa čipkanim obrubom. Šezdesetih godina prošlog veka, deca cveća donose svoj stil. Venčanjem princa Čarsla i princeze Dajane 1981. godine postaju popularni raskošniji, kaskadni buketi.

I tako, došli smo do današnjeg vremena, kada su klasični bidermajeri u beloj ili šampanj (krem) boji, uz upotrebu malo jačeg zelenila.


Bidermajer

Bez obzira da li se pripremate na veliko, sudbonosno DA, spremate se da kumujete ili prosto, kao i velika većina devojaka, maštate o danu venčanja do najsitnijeg detalja, bidermajer je važan deo ove bitne teme.

Bidermajeri su buketi manje ili srednje veličine, sastavljeni od kompaktno poređanih istorodnih ili različitih cvetova, dajući jednu skladnu celinu. Oni odišu elegancijom i lepotom, baš kao i mlada na venčanju.

Osnovna svrha koju imaju bidermajeri jeste da upotpune stajling prelepe neveste i na taj način bi ga trebalo i odabrati. Vrlo je važno obratiti pažnju na stil u kojem je vaša venčanica, zatim šminka i frizura, kako biste dobili savršen bidermajer koji ćete baciti u ruke nekoj novoj zaljubljenoj srećnici.

Kako odabrati pravi bidermajer?

Pri odabiru cveća za buket, treba u vidu da imamo nekoliko stvari. Pazimo na boju kose koja treba dobro da se uklapa sa bojom cveća, na doba dana kada se održava ceremonija venčanja i na još nekoliko stvari:


Bidermajer i boja kose

Možda niste o tome razmišljali, ali dobro uklapanje bidermajera i boje kose neverovatno će doprineti celokupnom utisku. Tako bi plavokose devojke trebale da se drže cveća blažih i hladnijih boja, naročito roze i ljubičastih nijansi. Brinetama će najbolje pristajati crvenkaste, braon i bronzane nijanse, dok crvenokose devojke treba da biraju dosta zelenila koje će se idealno slagati uz vetrenu boju njihove kose.Tamnokose devojke će najbolji izbor napraviti ako se odluče za cveće jarkih, jačih boja, kao i belo cveće.

Bidermajer i boja venčanice

Pored boje kose, pazite i na boju venčanice. Ne mešajte belu, boju slonove kosti ili boju starog zlata, te se ukoliko nosite belu venčanicu i želite belo cveće, odlučite se za istu nijansu.

Bidermajer i doba dana venčanja

Takođe, vodite računa i o dobu dana – suptilnije aranžmane birajte za ranije, dnevne varijante, a za večernja venčanja odgovaraće i bidermajeri nešto jačih i intenzivnijih boja. Bilo bi dobro i veoma skladno da se i ostatak cvetnih aranžmana lepo uklapa sa bidermajerom.

Bidermajer i dekoracija venčanja

Vodite računa da se vaš bidermajer uklapa sa ostatkom dekoracije venčanja. Ukoliko ste izabrali dekoraciju pastelnih nijansi, potrudite se da za bidermajer izaberete cveće u bojama koje su skladne. Ako vaše venčanje ima neku temu (prolećno venčanje, venčanje u prirodi, maskenbal venčanje), onda vaš bidermajer treba da isprati tu temu.

Imajte u vidu da treba da nosite bidermajer tokom većeg dela dana, a potom treba i da ga bacite nekoj budućoj mladi. Neka vaš bidermajer bude lagan, prijatan za nošenje, lagan za bacanje.

Simbolika cveća u dekoracijama za venčanja

Najčešći izbor cveća za bidermajer su ruže. Pre svega zbog činjenice da koje god boje one bile, nedvosmisleno upućuju na ljubav. Ali njihova boja daje i određeno značenje, pa je tako bela ruža simbol nevinosti, roze je simbol nežnosti, a žuta simbolizuje veselje.

Crvena ruža simbol je strasti i zaljubljenosti, a plava je simbol nepostojanosti, želje za nečim što je teško dobiti. Purpurna ruža simbolizuje ljubav na prvi pogled. Ukoliko se odlučite za dekoraciju isključivo ružama možete da koristite stil koji je trenutno najveći hit u svetu, a to je ombre. Baš kao i na kosi, boje treba da se stapaju, pa aranžman može da krene od nežne bele preko puder roze, roze, pa sve do ljubičaste boje.

Orhideje su zbog svoje autentičnosti i lepote simbol raskoši. One oslikavaju želju za uspehom, snagu i prefinjenost. Orhideje su raritet i iako ima na hiljade vrsta ovog cveta, on svojom autentičnom lepotom odaje pravu meru luksuza. Orhideje na stolovima mogu da budu postavljene u jednoj ili u više boja, pa ćete na taj način gostima omogućiti utisak da se nalaze usred rajskog vrta.

Ljiljani se često koriste u dekoraciji za venčanja. Ukoliko se odlučite za njih nećete pogrešiti jer oni simbolizuju besmrtnost, beskonačnost i lepotu, a simbol su i onog što očekujete u braku.

Jasmin, ljubičice i zumbuli izmešani čine neobičnu kozistentnu kombinaciju. Dok ljubičice predstavljaju odanost i vernost, zumbuli te osobine čine nedvojbenim i čvrstim jer označavaju nepokolebljivost, a jasmin u svoj svojoj belini odanost. Ova tri mala i sitna cveta aranžirana i spojena čine jednu celinu koja iskazuje vašu potrebu za večnom ljubavlju.

Magnolije su odraz odmerenosti i dostojanstva i prelepo izgledaju u aranžmanima.

Suncokret je idealan izbor za one najsmelije neveste zbog činjenice da je on atipičan za dekoraciju venčanja. Suncokret pre svega označava divljenje, pa njime možete da poručite da je izabranik vašeg srca centar vašeg univerzuma.

Pri izboru dekoracije za venčanje, izađite iz okvira, učinite vaše venčanje posebnim, dajte mu vaš lični pečat i poruku. Ukoliko želite da ispričate priču o vašoj ljubavi, probajte to da uradite cvećem.


Simbolika cveća u zavisnosti od boje

Kada je reč o bojama, svaka boja ima svoje značenje. Najčešća bela boja označava nevinost, čistotu i lepotu. Crvena boja simbolizuje strast i vatrenu ljubav. Roze boja takođe označava nevinost, a žuta ljubomoru i oholost. Plava je retka boja kada je cveće u pitanju i teško se dobija, pa označava nešto retko i gotovo nemoguće. Ljubičasta boja označava bogatstvo, raskoš i uspeh.

Igra boja je jednostavna, one same za sebe nose značenja. Međutim, ta značenja mogu da se promene kada se kombinuju sa simbolikom cveća. Na primer, ako se odlučite za žute ruže, one sa jedne strane predstavljaju veselje, ali takođe ljubomoru i neveru. Žute mimoze su znak sigurnosti, predstavljaju moć, bogatstvo, raskoš i sa tim karakteristikama su simbol masonerije. Dakle, ne možete da napravite izbor samo prema boji već i prema vrsti cveća kojom želite da dekorišete prostor u kome će da se odigra vaše venčanje. Žuta ruža i žuta mimoza ne šalju istu poruku.

Izaberite cveće prema vašem karakteru, prema tome na koji način je počela vaša ljubavna priča. Da li je bila nevina, mladalačka (tome najbolje pariraju bele ruže) ili jaka i strasna? Za ono što želite da poručite cvećem znajte da ne mora da bude samo jedan cvet u pitanju. U vašim cvetnim aranžmanima treba da se nađe jedna dominantna cvetna vrsta i druge koje je prate.

Bidermajer ne mora da bude klasičan, jer sada možete da kombinjete različite vrste cveća. Ne mora da bude beo, purpuran, crveni, već može da da savršen kontrast vašoj venčanici ili da prati boju karmina i manikiranih noktiju. Ovaj avangardni izgled odisaće svežinom i hrabrošću i činjenicom da umete da se istaknete i da pažnju koja je usmerena na vas nosite graciozno. Kada je bidermajer u pitanju možete da eksperimentišete, pa da aranžirano cveće dodatno ukrasite komadom nakita, ali vodeći računa da sve to ne sklizne u kič. Budući da uvek treba da imate nešto staro i nešto pozajmljeno, možete da izaberete neki stari broš ili drugi elegantan komad nakita koji će da se uklopi u ceo aranžman.

Šta treba izbegavati pri izboru cveća za dekoraciju venčanja?

Begonije nikako ne dolaze u obzir, jer one sa sobom nose crne misli. Hrizanteme su lepe, ali se nose na groblje i simbolizuju tugu. Dalije su odraz nesigurnosti i nestabilnosti.

I ne zaboravite: cveće se uvek predaje desnom rukom jer u suprotnom znači odbijanje, a buketi uvek treba da sadrže neparan broj cvetova.


Copyright 2016 Butik Buket | Sva prava zadržana | Design by Butik Buket