Bidermajer – čarobni buketić

Bidermajer – čarobni buketić

Cveću su oduvek pridavana brojna značenja, a biljkama pripisivane magične moći. Najstariji do sada otkriveni podatak o upotrebi cveća na venčanjima potiče iz 400. godine. Iako mnogi veruju da je bidermajer ili “tradicija nošenja cvećapotekla od Grka i Rimljana postoje tvrdnje da ovaj običaj potiče iz arapske kulture. Nošenje cveća bilo je simbol ženske zrelosti u punom cvetu, pa su to pratili i cvetovi jarkih boja narandžaste i nežne bele boje (simboli zrelosti i nevinosti), koji su bili opojnog mirisa. Venčiće ispletene od cvetova i travki mlade su nosile na temenu, verujući u njihovo zaštitno dejstvo i moć da oteraju zle duhove. Različite epohe donele su i različite stilove aranžiranja cveća.

Bidermajer

Bidermajer je naziv dobio po istoimenom stilu, koji se vremenom proširio i na dizajn korpi, nakita, tašni… Ipak, prva asocijacija na reč bidermajer definitivno ostaje – svadbeni buket.

15. vek, buketi kao kružno aranžirano začinsko bilje izraženog mirisa trebalo je da štite od raznih bolesti, ali i od kuge. Vremenom je u Evropi začinsko bilje zamenjeno kružno aranžiranim cvećem koje najbliže podseća na danšnji bidermajer. U cveće je stavljan neven, ali i mirođija koju bi nakon venčanja mladenci pojeli jer se verovalo da služi kao afrodizijak.

U 16. veku mlade dame nose venčiće od cveća upletene svilenim trakama i biserima, kao odraz elegancije i klase. Početak 17. veka karakteriše ekstravagancija, raskoš i glamur koji prate i buketi, ali to jenjava krajem veka, dok se u 20. veku ova tradicija u svom punom sjaju vraća. Raskošne neveste u belom okićene zlatom, srebrom i drugim raskošnim nakitom, pratili su isto tako bogati buketi kojima je simbolika ostala ista ali je stil evoluirao.

U jednom periodu bili su popularni buketi od svile i veštačkih materijala ali sada primat imaju prirodni buketi od svežeg cveća u boji koja prati tonove venčanice. Dugo je bidermajer bio beo, a sada u sebi može da sardži jarke boje živopisnih cvetova, poljsko cveće, čuvarkuću, papričice, perje…

Bidermajer

Prema tradiciji bidermajer za mladu kupuje kuma. Osim na mladu, bidermajer asocira i na ostale neudate devojke koje prisustvuju venčanju. Danas je rasprostranjeno verovanje da kada po izlasku sa ceremonije venčanja mlada “nasumice” baci bidermajer neudatim devojkama, ona koja ga uhvati biće sledeća koja će se udati.

Bidermajer

U svetu su moderni: izduženi, kaskadni venčani buketi, ali i oni koji se nose kao torbica preko ruke, “retro” buketi sa zelenilom, ukrašeni raznim biserima i čipkanim tračicama, buketi koji podsećaju na tek ubrano poljsko cveće (etno varijanta) ili minimalistički koji se sastoje samo od jednog cveta. Klasičan bidermajer je kod nas još aktuelan, ali savremeni dizajn podrazumeva i traganje za nečim novim.

Za bidermajer se uvek koristi neparan broj cvetova. Cvetovi u pupoljku simbolišu novi život i nadu, a rascvetali napredak i bujnost.

SHARE IT:

Comments are closed.